+36303747338  |  info@freelight.hu Lakberendezés Budapest  |  30.000 Ft felett ingyenes kiszállítás (csak kiscsomagok esetén)  |  Fizetés, szállításBlog

+36303747338  |  info@freelight.hu Lakberendezés Budapest  |  30.000 Ft felett ingyenes kiszállítás (csak kiscsomagok esetén)  |  Fizetés, szállításBlog

Hírek, újdonságok, érdekességek

Így válasszon tökéletes csillárt, hasznos tippek...

Moretti
2022.05.16 12:25
Így válasszon tökéletes csillárt, hasznos tippek...

A csillár a lakás fényeinek a csúcspontja. Ha csillárt választ, akkor ezzel alapvetően stílust is ad a lakásának: ezt érdemes először kiválasztani és a csillárhoz igazítani a helyiség többi lámpáját.

Ennek praktikus oka van: ez kerül a középpontba és állandó fix helyen van, villanyszerelő által bekötött világítótest. Egy állólámpa, asztali lámpa, áthelyezhető. A csillár vagy függeszték helyének megváltoztatásához több szakember együttes munkájára van szükség.

Hogy mennyire így van, képzelje el: belép egy üres szobába, az új lakásába, vagy egy szobába felújítás, festés után. Semmi más nincs bent, csak egy csillár függ a mennyezetről. Felkapcsolja és máris van egyfajta benyomása az egész térről, mindenről, amivé teheti. Modern? Klasszikus luxus szalon? Játékos, fiatalos? Művészi? Minimál? - az első gondolat maga a fény. A stílus maga a fény, és esszenciája a csillár.

Az egyik legrégebbi hazai csillár és lámpaboltban tudjuk, hogy csillárt választani amekkora öröm, akkora aggodalom és izgalom is. Ezzel a cikkel pár praktikus szempontot kínálunk.

Mi a különbség a csillár és a függeszték között? - a csillár több karos, a függeszték alapvetően egy ágú lámpatest. De sokan hívják így is, úgy is - a lényeg, hogy szép legyen és összhangot harmóniát sugározzon az egész helyiségben. Ma divatos az is, hogy a modern terekben több egyforma függesztéket helyeznek el egymástól különböző távolságra a megvilágítandó pontokon. A klasszikus terekben a központi helyen csillár dominál.

Nincs is jobb módja annak, hogy eleganciát és luxust varázsoljon otthonába, mint egy elegáns csillár. A kristálycsillárok népszerűek, de a modern design csillárok merész stílusjegyeit is egyre többen kedvelik.

A hatalmas választék miatt nehéz lehet a döntés. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan válassza ki a tökéletes csillárt, mely sok-sok éven át fog örömet okozni.

1. A csillár helye
A csillár kiválasztásakor az egyik legfontosabb tényező az, hogy milyen helyiségben fogja használni. A helyiség stílusa és funkciója segít meghatározni, hogy milyen csillár illik oda.

Nappaliba olyan csillárt válasszon, amely fókuszpontot hoz létre. Ezek a kényelmes, reprezentatív szobák a mindennapi életünk színterei, így általában látványos díszítő lámpatesteket igényelnek, jó általános megvilágításra érdemes itt használni egy csillogó kristályhatású csillárt.

Nézzük meg, milyen színűek a szoba fémtárgyai, a kilincsek, karnisok, esteleg a bútorok: ennek nyomán dől el, hogy a csillár fémrésze arany, ezüst, bronz, vagy esetleg fekete, vagy fehér lesz.

2. A tökéletes csillár mérete a helyiség alapterületének és belmagasságának méretétől függ.
Mivel a csillár a helyiség legmagasabb pontján van, és túl nagy a mérete, megtölti, szinte túlterheli a szobát, ha pedig túl kicsi, akkor elvész a térben, jellegtelen és oda nem illő érzést kelt.

Amikor kimondom azt a szót, hogy csillár, a klasszikus stílus az a típus, ami legtöbbször eszünkbe jut; egy dekoratív és időtlen design, egy kis luxus, csillogás és elegancia. Ez a típusú csillár ma is nagyon népszerű. A hagyományos üveg csillárok többféle kivitelben és méretben kaphatók, vannak 3-5-6-8, sőt 12, vagy még több ágú csillárok is.

A hagyományos csillárok aprólékosan kidolgozott részletei nem biztos, hogy jól illeszkednek egy nagyon modern és minimalista otthonba. Aki modernebb dizájnt képzelt el, annak a szobája stílusához a sima formák jobban illeszkednek, ám ettől még egy kis csillogást és kifinomultságot mindenképpen vihet bele.

A hagyományos csiszolt függők helyett kristályhatású prizmarudakkal, vagy króm csillárt ívelt fémkarokkal is találhat nálunk. Egy érdekes megoldás a vintage, amikor a klasszikus, már-már barokkos csillárt helyezik el egy ultramodern loft térben. Divat lett merészen párosítani korokat, stílusokat és anyagokat.

A legtöbb csillár fémből készül, és többféle kivitelben, többféle karszámmal is elérhető. Az antik sárgaréz nagyszerű választás a hagyományos belső terekhez, és tökéletesen kiegészíti a sötét fából készült bútorokat és a gazdag motívumokkal tapétázott falakat. A klasszikus dizájnba vihet egy kis csavart azzal, hogy színes kristályokat, vagy akár fekete csillárt választ. fényes króm alappal.


3 Milyen fényforrást használjunk a csillárhoz?

A csillártest méretén túl a fényerőre is gondolnia kell. Ma már szinte mindenhol LED fényforrásokat használunk, melyek energiatakarékosak és ami fő, nem melegednek. Megjelenésben ezek hasonlíthatnak a hagyományos formájú villanykörtére, vagy gyertyaizzókra.

Javasoljuk a fényerő szabályozható (dimmelhető), led fényforrásoka használatát is, mivel így kényelmesen, az igényeink szerint lehet megtalálni az ideális fényerőt.

A klasszikus kristálylámpákba és üvegcsillárokba, sőt használhatunk meleg fényű led fényforrásokat, de ha nem idegenkedünk a természetes fehér fényszínhőmérséklettől, akkor bátran választhatjuk a 4000 Kelvines fényforrást, amely hatására a kristály élénkebben, csillog.

Mennyi egy csillár ára?
A luxus kristálycsillárok, design csillárok, festett, csiszolt üveg, vagy Tiffany csillárok kézzel készülnek, így az áruk is ehhez szabott. De ezek mellett mi a mindennapokra is gondolunk.

Egy hagyományos stílusú, klasszikus csillár sem jelent feltétlenül nagyon nagy kiadást. Csiszolt üveg, helyet az olcsóbb, de szintén nagyon dekoratív csillárok függői akrilból készültek. Vagy miért ne válasszon egy drámai fekete csillárt a titokzatos és nagystílűen elegáns megjelenésért?

Elárulom egy megfigyelésüket: - többen a csillárt választják ki először, mivel annak a fényébe, formájába, stílusába szeretnek bele. Ehhez választják meg a helyiség többi kiegészítőjét, sőt, néha a szőnyegeket, bútorokat is ehhez a ponthoz igazítják. Vagy láttak valahol egy csillárt és ez inspirálta őket az otthonuk további átrendezéséhez.

Nincs szigorúan követendő sorrend.
Csak a kész berendezett végeredmény számít, hogy egységes, harmonikus enteriőrt hozzunk létre, amely megfelelően bevilágított, funkcionális, kedves és kellemes minden nap. Nézzen körül az egyik legnagyobb hazai csillárbolt, lámpabolt kínálatában és ha nem tud dönteni, szívesen látjuk személyesen is budapesti üzletünkben is.