+36303747338  |  info@freelight.hu Lakberendezés Budapest  |  30.000 Ft felett ingyenes kiszállítás (csak kiscsomagok esetén)  |  Fizetés, szállításBlog

+36303747338  |  info@freelight.hu Lakberendezés Budapest  |  30.000 Ft felett ingyenes kiszállítás (csak kiscsomagok esetén)  |  Fizetés, szállításBlog

Hírek, újdonságok, érdekességek

Hány lámpa kell egy lakásba, vagy házba?

Moretti
2022.05.18 13:09
Hány lámpa kell egy lakásba, vagy házba?

Hány lámpa kell egy lakásba, vagy házba?

Lámpaszalonunkat sokan életük nagyobb ingatlannal kapcsolatos döntései előtt keresik fel. Az új otthon építése, lakásvásárlás, nagyobb felújítás, átépítés mind okot adhat arra, hogy végig gondolja, hány lámpára is van szükség? Mert bizony a lámpák száma nem lesz egyenlő a házban/lakásban található helyiségek számával.

Készítsen világítási tervet, amiben tudatosan megtervezi az Önt körülvevő lámpák számát, stílusát és funkcióját.


Így tervezze meg egyszerűen a lámpák számát:


Ha új világítási megoldásokat keres otthona több helyiségébe vagy kültérre, először járja be a területet, vagy nézze át alaposan az alaprajzot és gondolja végig minden helyiség funkcióját, úgy, mint nappali, hálószoba, közlekedő. stb.

Jegyezze fel, hogy hol találhatók vagy hová kerülnek kiépítésre a lámpák kiállásai. Nem utolsó sorban legyünk tisztába az adott helyiség méreteivel. (belmagasság, és négyzetméter)
Rajzolja fel a lakás alaprajzát bútorokkal (fontos megjelölni a tv állványt, konyhapultot, dolgozó vagy olvasó sarkot, étkezőasztalt).
A bejárás alapján jelölje meg hová és milyen lámpát (csillárt, függesztéket, fali lámpát stb) szeretne elhelyezni, például:


Nappali
- Főlámpa vagy általános világítás legtöbbször csillár, függeszték vagy mennyezeti lámpa a helyiség alapterületéhez és belmagasságához igazítva.

- Kiegészítő fényforrásként napjainkban népszerű a beépített LED szalag.
- Plusz fényforrásként, amely mellett kellemesebb tv-t nézni 1-2 falilámpa hasznos kiegészítő.
- Képmegvilágító lámpák, arra az esetre, ha ki szeretnénk emelni 1-1 képet vagy festményt.
- Olvasáshoz helyi világításként remek választás az állólámpa, akár flexibilis olvasófejjel.
- Kiegészítőként asztali lámpa, ha csak lokálisan szeretnénk némi fényt pl a komódnál.


Halószoba
- A legtöbb esetben elegendő 1db mennyezeti lámpa, vagy nagyobb belmagasság esetén függeszték.
- Kiegészítő fényforrásként, 1-1 db fali lámpa, plusz olvasó fénnyel kialakítva, (a legjobb választás a fényerőszabályozós kivitel)
- Ha már nincs lehetőség a fali lámpák számára kialakítani a kiállásokat, célszerű ezen lámpákat asztali vagy köznyelven éjjeli lámpákkal helyettesíteni.
-

- ha innen nyílik a gardróbszoba, a kapcsolót helyezzük kívülre, hogy ne kelljen a sötétben botorkálni. A gardróbszoba világításának válasszunk mennyezeti lámpát kis belógással, vagy a mennyezetbe építhető spot lámpát, ezek nem okoznak problémát még akkor sem, ha majdnem a mennyezetig ér a gardróbszekrény ajtaja.
- Ha a tükör felett van lehetőség lámpa elhelyezésére használjuk a már jól bevált tükörmegvilágító lámpát.


Fürdőszoba:
- Általános világításként itt remek választás a mennyezeti lámpa vagy a mennyezetbe építhető spot. Vizes helyiségekbe figyeljünk a megfelelő IP védelemre és a színhőmérsékletre.
- Kiegészítő világítás: tükör mindkét oldalán vagy a tetején tükörmegvilágító lámpa, vagy választhat beépített ledes tükröt is.


Konyha és étkező világítás:
- a konyha az egyik leggyakrabban használt helyiség ezért itt valóban többféle lámpára van szükség: mennyezeti lámpa, konyhai pultmegvilágító, felsőszekrénybe rejtett, beépített LED szalagok, vagy süllyesztett spotlámpák.
- az étkezőben szárnyalhat igazán a fantázia: állítható magasságú függeszték, vagy beépített lámpák közül lehet választani. Ha képeket is teszünk ide, itt is érdemes képmegvilágítóval is számolni, vagy egy falikarral a tálaló fölé.


Gyerekszoba világítás:
Kedves, színes és biztonságos lámpákat válasszunk: Általános világításnak egy mennyezeti lámpa vagy függeszték. Az ágyhoz kiegészítő világításként fali vagy más néven éjjeli lámpa a jó választás. Iskolás korú gyerekeknek az íróasztali lámpa. A gyerekszobákba az életkornak megfelelő teljesítményű fényforrást kell választani, mivel a kisgyermekek gyakran a padló közelében játszanak.


Folyosó, lépcsőház, garázs, egyéb helyiségek:
Lámpa mindenhová kell, a legtöbb ilyen helyre beépíthető fali, illetve mennyezeti LED lámpa kerüljön, Stílusában itt is törekedjünk a stílus és a funkció összhangjára.


A kültéri lámpák:
A kinti, kerti lámpák segítenek a tájékozódásban, dekorációs elemként szolgálnak, a nagy álló kandeláberekből 1-2 elég fényt ad, de ez a területtől függ. A külső lépcsőt érdemes megvilágítani 3-4 méterenként egy falilámpával, kültéri falikarokkal, vagy padlószintbe beépíthető lámpákkal.
A kültéri terasz lámpák, függesztékek hangulatos elemként is funkcionálnak. Az energiatakarékos lámpák világában az épület külső kivilágítása sem luxus, csodaszép rejtett lámpák, illetve kültéri reflektor lámpák borítják fényárba a falakat.
A kert megvilágítására növénymegvilágítók, LED kerti lámpák, útmenti kültéri lámpák széles választéka kapható, sok okos megoldással, távvezérléssel és mozgásérzékelőkkel is.
Gondolja át alaposan, mi mindenre van szüksége, mi tetszik Önnek - a fény mindig a melegség, biztonság és esztétikum.


Az elkészített világítási terve alapján már össze tudja számolni, hány lámpára van szüksége a lakásban. Helyiségenként 3-4 lámpatesttel kell kalkulálni, így ez egy lakásban 30-40; családi házban 50-60 darabot jelenthet (a kerti és kültéri világítás nélkül).
Ahhoz, hogy ezek stílusban és minőségben is passzoljanak, érdemes egy helyen kiválasztani mindent, amit csak lehet A Moretti Lámpabolt és lámpa webshop az egyik legnagyobb hazai választékkal rendelkezik a luxus csillároktól a funkcionális design LED lámpákig.
Nem könnyű döntések sorát meghozni és egy teljes ház, vagy lakás világításáról, de kellő odafigyeléssel, és hozzáértő szakemberek segítségével, tökéletes lámpákat választhatunk, melyek 1-2 évtizedre is Velünk maradhatnak.
Még egy fontos dolog…
A világítás adja meg az egész helyiség hangulatát és végig kísérheti egy életen át: az asztali lámpa, aminek fényénél meghoz egy fontos döntést; a csillár, amit minden családtagja emleget; az otthon fényei, örökre belénk ivódnak.